За мен

Моята снимка
Здравейте, аз съм Деси, студентка по журналистика, трета година в НБУ. Това е моят блог, чрез който ще споделям личните си писания, произведения, впечатления и терзания, за всичко,което ме вълнува, впечатлява, натъжава и ...абе всичко, за което се сетя! Have fun ;)))

четвъртък, 9 юни 2011 г.

Може ли да съществува свят без реклами? - D`Angel

Може ли да съществува един свят без реклами? Може би доста хора от нас са си задавали този въпрос, гледайки любимия филм, сериал или предаване по телевизията, които биват прекъснати многократно от поредните досадни, безсмислени и доста често глупави реклами. Разбира се, че отговорът на този въпрос в днешно време е не.
Рекламата не е само по телевизията, тя е навсякъде около нас – по радиото, във вестниците, в списанията, в новинарските емисии, във филмите, на улицата, край магистралата. Рекламата е все по-голяма част от света, в който живеем.
Още в древните времена рекламата се е срещала под формата на метода „от уста на уста”. С развитието на печатарството, в рекламирането се включили и рекламните листовки. А през 60те години на миналия век на мода излязла и визуалната реклама. Днес рекламата отива много по-далеч. Продължават да се измислят нови и нови методи за рекламиране и манипулиране на обществото. Рекламата и начините на въздействие върху целевите групи, до такава степен са се усъвършенствали и продължават да се усъвършенстват, че обикновеният потребител не може да различи и да открие скритата реклама.
Рекламата е навсякъде около нас – по улиците, по спирките, по сградите, по оградите, в автобусите, в трамваите, в заведенията и в тоалетните. Просто трябва да се огледаш. Колкото по-голям е градът, колкото повече пари за харчене имат хората, с колкото по-малко свободно време разполагат, толкова по-агресивни стават и рекламодателите. В Лас Вегас например, да успееш да видиш Луната вечер сред многобройните неонови рекламни билбордове и надписи, може би е голямо постижение. Но рекламата не е само навън, на улицата и по телевизията. Дори във виртуалното пространство не можем да избягаме от нея. Моментално при посещението ни на който и да е сайт, ние се натъкваме на поредните рекламни карета или т.н. „банери” и досадните изскачащи рекламни прозорчета (pop-up). Но безспорно рекорд по идейност държи проектът, целящ да се създаде робот, който да рисува рекламни послания на Луната (Shadow Shaping Robot).      
Както виждаме рекламата продължава да се развива с пълна скорост и се стреми да достигне чак до Луната. В следствие на това ние трябва да осъзнаем, че живеем в един свят заобиколен от реклами и рекламодатели, целящи нашата манипулация. Може би единственият начин да избягаме от тази измамна реалност е да отидем на самотен остров, като във филма „99 франка”. Другото, което ни остава е да приемем, че в днешно време е немислимо да съществува свят без реклами, в който улиците биха изглеждали скучни и сиви, без големите билбордове на красиви жени и вкусни сандвичи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар